top of page
Notenkraker challenge (5).png

NOTENKRAKER CHALLENGE

Maak in de kerstvakantie je eigen choreografie (dans) op een nummer uit De Notenkraker! Je mag er een solo van maken, maar je mag het ook samen met een ballet vriend(in) maken.

Als je iets naar beneden scrollt geven we je een aantal tips mee!

Wil je na de kerstvakantie je stuk in de grote studio laten zien? Heel leuk dan kan dat! Laat ons dit weten per mail en stuur dan ook meteen de link van de muziek die gebruikt toe. (info@balletstudiokennemerland.nl

Je laat het tijdens je eigen lesuur aan de groep en de docente zien. Degene die iets laten zien krijgen van ons een kleinigheidje mee!

Het zou extra leuk zijn als je een foto of een filmpje hiervan wilt maken en op Instagram en/of facebook wilt delen! Dit met vermelding van #notenkrakerballet @balletstudiokennemerland (extra # vermelden mag natuurlijk ook!)

T I P S

Voor kinderen tm 6 jaar

* Gebruik een heel kort muziekje, van max 1 minuut. Of een korter fragment van een van de nummers.

* Werk veel met herhaling, herhaal dezelfde beweging 4 keer achter elkaar bijvoorbeeld. Denk aan wat je in de ballet lessen allemaal voor bewegingen, passen en posities hebt geleerd.

* Kijk of je goed door de ruimte heen kunt dansen, in plaats van op 1 klein plekje te blijven dansen.

* Gebruik ook een stuk van de muziek om lekker vrij op te dansen! 

* Je kan een attribuut gebruiken om mee te dansen, een knuffel of een toverstaf of sjaaltje.

* Het kan best moeilijk zijn om de bewegingen achter elkaar te onthouden. Hou het super simpel en een heel stuk prachtig vrij dansen is ook goed! Maak dan bijvoorbeeld alleen een mooie begin pose en eind pose!

Voor kinderen 7 tm 12 jaar

* Gebruik een kort muziekje, van max 1,5 minuut. Of een fragment van de muziek.

Luister eerst een aantal keer naar de muziek die je uitgekozen hebt. Kun je horen waar in het stuk dezelfde melodie klinkt? Kun je horen waar de muziek krachtiger en sterker klinkt en waar de muziek misschien rustiger is? Verteld de muziek je of je een grote spring kan maken, of dat het zachte rustige bewegingen zijn?  Gebruik dat wat je hoort in de muziek straks in de bewegingen die je gaat maken.

Werk met herhaling van bewegingen. Plak een aantal verschillende bewegingen achter elkaar, dan heb je een bewegingsfrase. Herhaal deze bewegingsfrase dan met eerst met de ene kant, en daarna met de andere kant, Verplaatstend naar links en dan verplaatsend naar rechts, naar voren met je hoofd of juist met je rug naar het publiek. Je kan het op allemaal verschillende manier gebruiken.
* Als je het even niet meer weet, of geen inspiratie hebt. Ga dan even lekker vrij dansen! Dan kom je vanzelf weer op nieuwe balletpassen!

* Gebruik de ruimte! Probeer in je dans bijvoorbeeld naar voren, naar achteren, naar links en naar rechts te dansen. Of in een mooie cirkel!

* Je kan een attribuut gebruiken om mee te dansen. 

* Vergeet het gevoel tijdens het dansen niet, en laat dit ook zien in je gezicht! Dans je blij, of spannend, of misschien wel verdrietig? 

Voor iedereen vanaf 12 jaar

* Al het bovenstaande. 

* Gebruik een kort muziekje van max 2 minuten of gebruik een fragment van de muziek.

* Werk met verschillende richtingen en verplaatsingen tijdens het dansen. Een rug kan ook heel mooi of sterk zijn om naar te kijken.

* Naast je gezichtsuitdrukking, vergeet ook de richting van je hoofd niet :). Het hoofd en waar je naartoe kijkt kunnen versterkend werken in een dans.

* Kijk of je accenten in de verschillende soorten bewegingen kunt geven. In plaats van monotoom (overdreven gezegd als een robot) bewegingen uitvoeren kun je in een zelfde beweging wat versnellen of vertragen!

* Probeer door de verschillende lagen te dansen (laag /  midden / hoog)

MUZIEK

Op ons Spotify kanaal hebben we alvast een album van de Notenkraker voor je uitgekozen.

Luister welke muziek je mooi vindt. Veel nummers zijn langer dan we adviseren. Maar je kan ook makkelijk een fragment (stukje van de muziek) gebruiken. 

Link: Notenkrakerballet op Spotify

INSPIRATIE

Op youtube zijn verschillende dansen uit het ballet te vinden, en zelf hele uitvoeringen! Heerlijk wegkijken tijdens de kerstvakantie!

Deze is heel leuk, ook voor de jongste!

https://www.youtube.com/watch?v=4l0AMuDBv2Q

Het verhaal van de Notenkraker staat hier uitgelegd:

https://www.dansmagazine.nl/reportage/het-kerstballet-sinds-1892-de-notenkraker

eb0b0c4b23de09c78b36ea37ef8930f1.jpg
bottom of page